Voor velen van jullie zal kerst een hele gezellige tijd zijn waarbij je weer samen komt met familie en vrienden. Als je nog familie hebt is dit natuurlijk superleuk. Maar helaas zijn er ook heel wat eenzame mensen in Nederland. Eenzaam de kerst door brengen is een heel stuk minder dan dat je gezellig met heel je familie aan tafel zit te dineren. Misschien zijn het wel je eigen opa of oma die zich eenzaam voelt, of misschien wel een oude vriend die afscheid heeft moeten nemen van zijn vrouw tijdens een begrafenis. Allemaal erg vervelende dingen natuurlijk. Maar laten we er nou met zijn allen voor zorgen dat niemand zich alleen voelt tijdens de kerstdagen.

Oplossingen voor mensen die zich alleen voelen

Als je een familie lid hebt die rondom de kerst is overleden is dit natuurlijk erg vervelend en verdrietig. Maar hoe moeilijk het soms ook kan zijn moet je toch maar proberen er het beste ervan te maken. Door een speciaal gedenk moment te houden tijdens kerst kan je hem of haar alsnog erbij laten zijn tijdens kerst. Het is ook belangrijk om goed op de nabestaanden te letten. Gaat alles wel goed met hen of hebben ze even wat extra hulp nodig bij het rouwen? Door er met zijn alleen voor elkaar te zijn kan je dit gemakkelijk verhelpen. Na het gedenkmoment is het ook weer goed om proberen door te gaan met je leven en om te proberen aan leuke dingen te denken.

Activiteiten voor alleenstaande

Soms is er alleen voor elkaar zijn helaas niet genoeg maar is er meer voor nodig. Afleiding kan altijd helpen. Ga er even lekker op uit met elkaar. Ga een dagje naar een leuke kerstmarkt of bijvoorbeeld naar de dierentuin. En soms is het ook al genoeg om gezellig thuis met elkaar te eten en een lekkere kerstfilm te kijken. Let wel even op wat voor kerstfilm het is want door sommige films kunnen er juist weer verdrietige gevoelens opkomen, en dat is natuurlijk juist niet de bedoeling. Het is ook altijd goed om even lekker te gaan wandelen. Als er sneeuw is tijdens de kerst is dit natuurlijk helemaal mooi. Maar door de mooie bossen wandelen is ook goed voor je gezondheid en mentale gezondheid. Het is ook voor vrouwen altijd leuk om lekker te gaan shoppen. Als je dit voor de kerst doet kan je altijd nog leuke kerstcadeautjes kopen voor familie en misschien kan je jezelf dan ook wel trakteren op een mooi cadeau!