Led verlichting is de laatste jaren erg populair geworden. Steeds vaker kiest men voor een led lamp in plaats van een gloeilamp. Een led lamp kent namelijk een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een gloeilamp. Sinds kort probeer ook ik stapsgewijs de overstap te maken naar led verlichting. Op het moment dat een van mijn gloeilampen het begeeft, vervang ik hem voor een led downlighter. Het is voor mij te duur om ineens al mijn gloeilampen tegelijkertijd te vervangen voor led lampen. Daarom probeer ik stapje voor stapje mijn gloeilampen te vervangen voor led lampen. Het is even een investering, maar dat ga ik op langer termijn eenvoudig terugverdienen. Verder vertel ik in dit blog wat een led lamp eigenlijk is en wat daar de voordelen van zijn.

Het verschil tussen led verlichting en halogeen verlichting

De afkorting led staat voor licht-emitterende diodes. Het is een elektrische halfgeleidercomponent dat licht uitstraalt bij de stroomdoorgang in de doorlaatrichting. De led lamp heeft in tegenstelling tot de gloeilamp geen gloeidraad meer. Het belangrijkste kenmerk van de led lamp is dat deze lampen over een laag energieverbruik beschikken en een stuk duurzamer zijn dan andere soorten lampen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat led lampen ongeveer 10 keer minder energie verbruiken dan bijvoorbeeld gloeilampen. Daarnaast beschikken led lampen over een veel langere gemiddelde levensduur doordat ze veel meer branduren hebben. Dat heeft als gevolg dat je energierekening een stuk lager zal zijn en dat je minder vaak je lampen hoeft te vervangen. Verder vallen led lampen onder elektronisch afval en zijn deze grotendeels recyclebaar. Dit laat zien dat de led downlighter een lamp is dat over een milieubewust karakter beschikt.

Een paar voordelen van de led downlighter

De led downlighter is in staat om verschillende soorten licht te geven. Je kunt een aantal dingen geheel naar eigen wens aanpassen, zoals de intensiteit van het licht, het soort licht en licht in verschillende soorten kleuren. Met de led downlighter is het dus mogelijk om gemakkelijk verschillende soorten sferen creëren. Verder kent de led lamp geen opwarmtijd zoals bijvoorbeeld de spaarlamp. De lamp brandt gelijk op volle sterkte nadat je hem hebt aangezet. Overigens wordt de levensduur niet beïnvloedt door de frequentie van de aan- en uitschakelingen. Bovendien heeft de led lamp geen warmteontwikkeling, want ongeveer 90% van de gebruikte energie wordt omgezet in licht. Je zult daardoor nooit je handen branden aan de led lamp.