Elk land heeft zijn eigen manier om krediet bij te houden. Voor banken en andere financiële instellingen is dit een belangrijke eis om krediet tegen een bepaald tarief te verschaffen. Aan de ene kant is het begrijpelijk, maar aan de andere kant achtervolgt zo een score je vaak erg lang, en niet altijd om de goede redenen. Wie bijvoorbeeld een auto leasen met BKR registratie heeft geprobeerd weet hoe lastig veel bedrijven er mee kunnen zijn als ze geen specifieke voorzieningen er voor hebben. Hoe houdbaar is de BKR registratie nog?

De horrorcasus

Een tijd terug wilde een normale jongen een normaal huis met een normale hypotheek nemen. Nee zei de bank. Hij had meerdere leningen laten schieten. Op het eerste gezicht klinkt dit niet als iets raars. Waar hij echter voor geregistreerd was was schokkend. Toen hij 18 was had hij een aantal betalingen gemist op een Playstation op afbetaling. Natuurlijk is het niet de bedoeling om niet te betalen, maar zegt het echt iets over jou als schuldenaar? Als je een paar keer een afbetaling mist op je 18de zegt dat naar mijn idee heel weinig over je kredietwaardigheid als persoon. Hier greep de rechter dan ook in. Maar de trend voor beter inzicht kan ons zo leiden tot Amerikaanse praktijken.

De FICO-score

In Amerika gaan ze nog een stuk verder dan in Nederland. Daar krijg je niet alleen een registratie als je betalingen mist maar krijg je een score voor je hele historie. Of je vroeger of later betaald, hoeveel krediet je door je leven heen gehad hebt, wat voor soort kredieten, de hele mikmak. We kijken kritisch naar Sesame Krediet maar je “Credit-score” heeft een haast gelijke functie in de VS. Daar is het een teken van trots als je schuld op je neemt en weer afbetaald. Het in ongetwijfeld een bijproduct van de creditcard cultuur maar het gaat ook dieper. In Amerika draait alle sop krediet, alles wordt geleased wat los en vast zit. En met FICO scores heb je dus een indicatie van letterlijk hoe duur het is om te leven. We moeten oppassen dat verdere expansie ons niet in hetzelfde schuitje plaatst. Tegelijkertijd moeten we het kind niet met het badwater weggooien. Omdat de marges relatief klein zijn op kapitaal moeten er een heleboel leningen goed gaan om te compenseren voor een lening die niet terugbetaald word. Hoe minder men hiervoor kan waken, hoe hoger de rentes die gevraagd worden.