Als je je eigen PC wilt bouwen, is er één computer onderdeel dat de fundatie is van elke PC. Dat onderdeel is het moederbord en is een cruciaal onderdeel in de ‘PC puzzel’. Veel onderdelen voor je computer kun je enkel kiezen op basis van het moederbord, omdat de onderdelen compatibel moeten zijn. Het moederbord dat je kiest moet echter weer worden gekozen op basis van welke processor je kiest. Nadat je gekozen hebt voor een processor, is het kiezen van het juiste moederbord dan ook de volgende stap. In deze blog zal alles worden besproken wat je moet weten over moederborden.
Wat is een moederbord?
Een moederbord is een ‘printed circuit board’ (PCB) dat fungeert als een fundatie voor communicatie tussen de verschillende onderdelen van een computer. De onderdelen die het moederbord verbindt zijn bijvoorbeeld: central processing unit (CPU), werkgeheugen (RAM), opslag (HDD of SSD) en de grafische kaart. Hoewel elke computer zoals een smartphone, tablet of laptop over een moederbord beschikt, zou je over het algemeen enkel voor je desktop PC een moederbord kopen. De moederborden van de andere computers zitten namelijk al in de computer geïntegreerd. Een moederbord die vaak verkocht wordt is een Gigabyte moederbord.
Platform
De eerste beslissing die je maakt als je je eigen PC samenstelt is vaak welke processor (CPU) de ‘hersenen’ van je computer gaat worden. Over het algemeen betekend dit dat je een keuze moet maken tussen Intel en AMD. Deze bedrijven hebben beide processoren voor eenvoudige gebruikers, maar ook de meest krachtige CPU’s. Nadat je hebt besloten welke processor aan jouw wensen voldoet, is het tijd om een moederbord te kiezen met de juiste socket en chipset. Een socket is het mechanisme dat ervoor zorgt dat een moederbord goed aan de processor is bevestigd. Een chipset is de software en hardware van een moederbord die ervoor zorgt dat de verschillende computer onderdelen met elkaar kunnen communiceren.
Grootte van het moederbord
Moederborden hebben verschillende groottes, dit betekent dat je veel flexibiliteit hebt bij het bouwen van je eigen PC. Wanneer je veel DIMM’s of GPU’s wilt plaatsen heb je vaak een groter moederbord nodig. Er zit namelijk veel verschil tussen een klein en een groot moederbord. Zo heeft de kleine MINI-ITX slecht 2 RAM ingangen, 1 GPU en 6 SATA poorten. De grotere ATX beschikt echter over 8 RAM ingangen, 4 GPU’s en 12 SATA poorten. Het is dus van belang bij het kiezen van een moederbord dat je niet enkel kijkt naar je behoeftes op dit moment, maar dat je ook eenvoudig je PC kan uitbreiden.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.