Thuiskomen en je vervolgens thuis voelen is niet voor iedereen weggelegd. Een thuis betekent een veilige plek en een plek waar je je op je gemak voelt. Een ruimte waar jouw aanwezigheid altijd hangt en dus herkenbaar is zodra je de deur weer open doet en de woonkamer binnen komt. Maar om dit te creëren is er een hoop moeite nodig. Een groot aspect van thuis voelen heeft alles met de inrichting te maken. Het is niet makkelijk om dit te doen, laat alles maar eens bij elkaar passen. Soms gaat dit vanzelf, soms het tegenovergestelde. Je kunt het heel leuk ingericht hebben, maar toch het gevoel hebben dat er iets mist. En vaak is dat: licht. Want licht heeft enorm veel invloed op het interieur.

Gemoedstoestand

Als eerste beïnvloed het je gemoedstoestand. Je hebt heel veel verschillende soorten licht die je kan gebruiken voor je woonkamer. Dat ligt eraan wat je graag wilt. Hard licht is prettig wanneer je thuis werkt bijvoorbeeld. Het zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren. Als je een donker huis hebt kan dit ook heel fijn zijn. Zacht en warm licht heeft juist het tegenovergestelde effect. Dit geeft een heel huiselijk gevoel. Denk maar aan het licht dat ontstaat wanneer er een haardvuur brandt. Dit geeft een heel warme sfeer, maar ook daar moet je van houden.

Uiterlijk van je interieur

Het uiterlijk van je interieur verandert ook dusdanig dat het goed is om rekening te houden met wat voor soort licht je aanschaft. De kussens veranderen niet van kleur, maar ze krijgen wel een andere uitstraling. Met hard licht zijn contouren sterker aanwezig, alles is sterker aanwezig. Daardoor past een meer minimalistisch interieur beter bij hard licht dan bij zacht licht. Hetzelfde geldt voor warm licht, dat past juist beter in een heel knus huis met veel accessoires.

Voordeel van LED panelen

Weet je niet wat je moet kiezen? Dan zijn LED panelen een hele goede oplossing. Dit zijn panelen die je plaatselijk kan bevestigen waardoor je dus zelf kan kiezen waar je welk licht wilt. Heb je overdag hard licht maar wil je een knussere sfeer ’s avonds? Installeer de panelen dan rondom de zithoek en wanneer je dit aanzet, heb je een hele rustige warme hoek zonder dat je daar een ander groot licht voor hoeft te gebruiken. Er zijn ook LED panelen met dimmers, waardoor je het licht harder of zachter kan zetten.