Het lijkt allemaal uiterst normaal dat elk land, elke provincie en vaak zelfs elke stad er een heeft: een vlag. Maar waar komt de vlag in hemelsnaam vandaan? Waarom hebben we vlaggen en wat kunnen we ermee? In dit blog vertel ik je er alles over.
Geschiedenis
Het is niet zeker of er tijdens de klassieke oudheid al vlaggen gebruikt werden, maar men weet wel dat er gebruik gemaakt werd van signalen. Hierdoor kan het goed zijn dat men toen al vlaggen gebruikte, of iets wat erop lijkt. Wat wel bekend is, is dat de Romeinen vlaggen gebruikten. Wederom met signalering als functie. Een paar eeuwen later, tijdens de middeleeuwen, werden vlaggen meer en meer gebruikt. Het was een identificatiemiddel, om je af te kunnen zonderen van andere legers. Hierdoor werd je niet ineens belaagd door soldaten uit je eigen leger.
Gebruik
Het is niet de bedoeling dat je voor de lol de vlag uit hangt. Het is een symbool met waarde waarmee je met respect dient om te gaan. Hiervoor zijn dan ook regels gemaakt. In die regels staan verschillende tradities over de handelswijze. Vlaggen moeten op bepaalde manieren worden gestreken, gehesen en opgeborgen. In een land als Nederland komt het niet zo nauw, maar er zijn landen op de wereld waarin de vlag zo’n belangrijke rol speelt, dat het strafbaar is om op een onjuiste manier om te gaan met de vlag.
Vexillologie
Ja, probeer dit woord maar eens tien keer snel achter elkaar uit te spreken. Gelukt? Heel goed! Vexillologie staat ook wel bekend als vlaggenkunde. Er is dus daadwerkelijk een groep die zich bezig houdt met het bestuderen van vlaggen. Deze mensen zijn vaak verbonden aan organisaties, die weer worden overkoepeld door de FIAV (Federation Internationale des Associations Vexillologiques). Hiervoor wordt om het jaar een heus vlaggen congres gehouden.
Nu
Tegenwoordig is de vlag slechts een symbool om te laten zien wat je uit wil stralen. Men gebruikt bedrukte vlaggen voor een speciale gelegenheid en er is zelfs vlaggenmast kerstverlichting voor de kerstvlaggen die wapperen in de koudste periode van het jaar. In Nederland zul je de Nederlandse vlag het meest zien bij verjaardagen van het Koninghuis, dagen van rouw (halfstok), wanneer iemand geslaagd is of als iemand jarig is. De vlag is een veelzijdig iets, wat lang niet altijd meer wordt gebruikt om te laten zien wat jouw nationaliteit is. Daarom is het grappig om even stil te staan bij iets wat zo ontzettend normaal lijkt, niet waar?
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.