Zelfvertrouwen is ontzettend belangrijk voor ons persoonlijk geluk en ook voor de resultaten die we willen behalen in ons professionele en romantische leven. Toch is het zo dat de meeste mensen best wel moeite hebben met zelfvertrouwen en zich vaak onzeker voelen over hun vaardigheden en ook over hun uiterlijk. Gelukkig is zelfvertrouwen iets waar heel goed aan te werken is. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal tips om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Er zijn in principe twee manieren om dit te doen. Aan de ene kant kunnen we werken aan externe aspecten zoals ons uiterlijk en het ontwikkelen van sociale relaties en aan de andere kant zijn er ook innerlijke processen om aan te werken. We beginnen met dit artikel met tips voor deze innerlijke processen.

Rust en zelfvertrouwen in je hoofd

Wanneer mensen last hebben van weinig zelfvertrouwen is dit vaak het gevolg van negatieve gedachten patronen in hun hoofd waar ze moeite mee hebben om deze te doorbreken. We hebben allemaal een intern monoloog en als dit interne monoloog ons constant verteld dat we van alles fout doen en nergens goed in zijn dan zullen we een ontzettend laag zelfvertrouwen hebben. De eerste stap is om ons te realiseren dat dergelijke gedachten slechts gedachten zijn. Het is niet persé een reflectie van de realiteit. Een goede oefening is daarom om dagelijks op te letten op deze gedachten en ze te herkennen en om te buigen in positieve gedachten.

Een andere tactiek is het implementeren van dagelijkse meditatie. Slechts twintig minuten per dag is al genoeg. Tijdens het mediteren zul je oefenen om rust in je hoofd te brengen en de gedachten stroom te stoppen. In plaats daarvan focus je je slechts op het nu en de geluiden of bewegingen om je heen. Op deze manier breng je rust in je hoofd.

Uiterlijke verbeteringen

Velen van ons hebben ook onzekerheden over ons uiterlijk. We zien constant zogenaamd perfecte mensen in de media en velen van ons kunnen daardoor onzeker voelen over ons eigen voorkomen. Het zou een leugen zijn om te zeggen dat uiterlijk geen rol speelt in het leven maar het is ook niet noodzakelijk om eruit te zien als een filmster. Optimaliseren wat je hebt is al genoeg. Kleed je netjes, ga naar de kapper en sport regelmatig. Veel mannen maken zich ook zorgen over haarverlies. Als je langzaam kaal wordt kun je het accepteren maar ook stappen nemen om het te stoppen of herstellen. Een haartransplantatie Istanbul kan zeer effectief zijn. In Turkije zijn ze specialisten qua deze procedure en doen ze het voor schappelijke prijzen.