Het geheim achter het succes van de meest succesvolle ondernemers is iets waar men als starter graag meer over leert. Wat doen die grote ondernemers als Gary Keller (businessgoeroe en auteur van 'Doe één ding') of Jack Dorsey (co-founder Twitter) om elke dag zo goed te presteren? Het antwoord is simpel: een ochtendroutine. Deze en vele andere succesvolle entrepreneurs halen alles wat ze kunnen halen uit hete ochtendgloren. Een stevige ochtendroutine is een goede manier om je dag te starten. Maak daarom 's ochtends tijd vrij voor de volgende ochtendrituelen om elke dag een flinke boost te geven:

Vroeg opstaan

Vroeg opstaan is een must als je in de ochtend de dingen op je to do lijst gedaan wilt krijgen. Om dit makkelijker voor jezelf te maken is het van belang dat je dan ook op tijd naar bed gaat. Twitter co-founder Jack Dorsey heeft een strak slaapschema: hij gaat elke avond om 23.00 uur naar bed en staat 's ochtends om 05.00 uur op. Die uren in de vroege ochtend zijn heilig voor hem. Hij gebruikt die tijd voornamelijk om te mediteren en te sporten, een krachtige manier om een gegarandeerd succesvolle dag te beginnen. Geeft het idee van 05.00 opstaan je de kriebels? Geen zorgen. Als je jezelf een week lang met discipline aan een dergelijk slaapschema houdt, kom je vanzelf in een ritme. De meeste mensen die voor zonsopgang wakker worden claimen zelfs dat het ze gemakkelijker af gaat dan bijvoorbeeld om 7.00 of 8.00 opstaan wanneer de zon al op is.

Mediteer

De ochtend is een mooi moment voor zelfreflectie. Een krachtige manier waarop je dit kunt doen is door te mediteren. Dit hoeft niet lang te duren. Dagelijks een meditatie van 10 minuten brengt al enorme voordelen met zich mee. Je zal merken dat je gedurende de dag kalmer bent, helderder kunt nadenken en minder reactief zal zijn. Je kunt op verschillende manieren mediteren, bijvoorbeeld door op je natuurlijke ademhaling te letten en geen aandacht te schenken aan je gedachten. Ook kun je in die tijd in stilte voor jezelf opnoemen waar je dankbaar voor bent, hiermee begin je de dag met een positieve mindset. Ook zijn er vele apps die je kunnen begeleiden bij het mediteren.

Beweeg

De dag beginnen met wat lichaamsbeweging is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Dit hoeft echt geen flinke sportschool of zweetsessie te zijn. Een kwartiertje yoga oefeningen doen, rekken en strekken, een ochtendwandeling of een rondje hardlopen is al genoeg om je dag optimaal te beginnen.

Tijd voor koffie en een gezond ontbijt

Dan is het nu tijd voor een gezond ontbijt en voor de koffieliefhebbers onder ons: een bakkie sterk, bijvoorbeeld een heerlijk dampende kop illy koffie. Het is belangrijk dat je probeert om ook voor je ontbijt en je koffie tijd vrij te maken om er even goed voor te gaan zitten. Als je je dag op deze manier begint, met zo min mogelijk stress, dan zul je merken dat je overdag barst van de energie en bergen zult verzetten. Het succes van al die bekende entrepreneurs liegt er niet om!