De vrijdag, de donderdag, het weekend natuurlijk en stiekem soms ook een doordeweekse dag: de borrelplank komt op tafel! De bekende vrijmibo hoeft dus bij lange na niet op vrijdag ingezet te worden. Het voordeel van borrelen is dat je de hele avond een beetje van alles wat kan eten en drinken en de sfeer daardoor losjes en nonchalant is. Ook valt het eten heel goed te combineren met bier én wijn. In bijna alle gevallen is er voor ieder wat wils! Hier kun je op letten voor het maken voor de beste borrelplank!

De gasten

De grootste vraag bij het maken van een borrelplank is wie de gasten gaan zijn en hoeveel mensen er komen. De grootste reden hiervan is dat iedereen een eigen smaak heeft en het gros van de gasten heeft over het algemeen wel bepaalde voorkeuren. Je kunt zelf erg van vlees houden maar als het grootste deel van de gasten geen vlees eet, valt de borrelplank een beetje door de mand. Ga daarom een beetje na wie wat lekker vind en pas daarop de boodschappen aan.

Van alles wat

Het is ook leuk om een beetje te experimenteren. Er valt bijvoorbeeld heel goed de experimenteren met kaas. Weet je niet zo goed wat je uit moet kiezen? Neem eens een andere keuze, de relatief veilige kazen zijn brie en roomkaas, zacht van smaak. Maar om wat meer risico te nemen kun je ook een schimmelkaas er tussen plaatsen, of een gouden middenweg: rookkaas. Deze is niet heel sterk maar is wel net anders dan anders. Bovendien is combineren ook een hele goede zet; zet niet alleen kaas op tafel, maar ook olijven, nootjes en brood. Hierdoor weet je zeker dat iedereen wel wat lust. Als je in de winkel niet kan vinden wat je graag zou willen, kan je zelfs online kaas kopen.

Eigen eten meenemen

Naast de borrelplank is het ook tof om mensen te vragen zelf wat mee te nemen: zoals een salade. Zeker met een grote groep kan dit enorm van pas komen. Een groep hongerige mensen maakt een tafel met hapjes zo leeg en het is fijn wanneer je net wat extra over hebt. Ook hier geldt het voordeel dat wanneer mensen hun eigen eten meenemen, ze het hoogstwaarschijnlijk zelf ook lekker vinden zodat die verantwoordelijkheid niet helemaal meer bij jou ligt! En wanneer alles uitgestald is op tafel, kan iedereen gaan genieten van een mooie avond met lekker eten en drinken!