Fietsen: het is waar we als land om bekend staan. Iets wat we voor lief nemen, wat we als vanzelfsprekend zien, maar waar we eigenlijk eens vaker bij zouden moeten stilstaan. Want een meer ideale manier van vervoer is er eigenlijk niet. Velen van ons zien fietsen alleen in de zin zoals wij die zelf het beste kennen. Voor de een is dat een regenachtig ritje naar school, voor de ander is het een sport, een manier van beweging. Fietsen is veel meer veelzijdig dan je misschien denkt. Lees hier alles over fietsen!

De transportfiets

De fiets die we allemaal het beste kennen is natuurlijk de transportfiets. Simpel, niet te veel poespas, en een duidelijk doel. Een fiets die dient als puur vervoer. Naar het werk, naar school, naar de supermarkt, naar de dokter. In weer of wind stapt vrijwel elke Nederlander regelmatig op zijn stalen ros omdat het een efficiente manier van vervoer is, een goedkope, en een makkelijke. 

Wielrennen

Daarnaast zijn er mensen die van fietsen een hobby of sport hebben gemaakt. Want niet alleen is het een vervoersmiddel, het is ook een goede vorm van beweging. Met fietsen combineer je cardio met krachttraining. En door langere afstanden de gaan fietsen door dit als een sport te zien, maak je het ook mogelijk om meer van de wereld te zien vanaf je fiets. Want een rondje wielrennen kan wel door de stad, maar niets zo heerlijk als crossen door de bossen. Deze manier van fietsen is enorm toegenomen in beoefening door de coronacrisis. Bij gebrek aan sportscholen en behoefte aan een wereld die groter is dan je eigen woonkamer ontstond er al snel veel interesse in fietsen als sport én manier om buiten te komen. 

Ontwikkelingen

Op het gebied van fietsen zijn er de laatste jaren natuurlijk enorme ontwikkelingen geweest. Zo werd de e-bike met trapondersteuning ooit uitgevonden voor ouderen of andere fysiek beperkte mensen, maar werd deze naarmate het product zich verder ontwikkelde en betaalbaarder werd ook gewaardeerd door moeders die met het gewicht van drie kinderen voor- en achterop én twee boodschappentassen dagelijks heen en weer moeten fietsen. De e-bike werd al snel opgevolgd: je kunt nu namelijk ook een speed pedelec kopen. Deze ziet eruit als een gewone elektrische fiets, maar gaat nog veel sneller en biedt minstens zoveel rijcomfort en -plezier. Het is daarmee de perfecte fiets voor woon-werkverkeer. Waar een gewone e-bike trapondersteuning biedt tot maximaal 25 kilometer per uur, gaat de speec pedelec tot wel 45 kilometer per uur. Wettelijk gezien valt deze onder snorfietsen, waardoor deze ook aan andere regels moet voldoen. Zo zie je maar: het concept fiets blijft zich altijd ontwikkelen!