Vraag jij je ook altijd af waarom er op feestdagen vlaggen worden uitgehangen aan de vlaggenstok? Waarom die vlaggenstokhouder toch altijd zo belast wordt wanneer mensen feest willen vieren, of het nu het slagen van hun kind is of de dag waarop ons landje bevrijd werd? Dit weet je wellicht niet, maar ook achter de Nederlandse vlag schuilt een rijke geschiedenis. Lees mee en ontdek de precieze details achter ons rood-wit-én-blauw. 

Rood, wit, blauw… oranje? 

Veel mensen weten dit niet, maar de Nederlandse vlag die nu overal aan de vlaggenstok prijkt, had niet altijd de rood-wit-blauwe kleuren (oftewel; de heldervermiljoen, wit en kobalt kleuren, als je het goed wil doen). Tot aan ergens tussen de zeventiende en de achttiende eeuw was de rode streep oranje. De eerste documentatie van de originele Nederlandse vlag—oranje, wit, blauw, dus—stamt al uit 1572. In de zeventiende en begin achttiende eeuw bleek echter dat het oranje uit de vlag niet goed zichtbaar was op zee; je moet niet hebben dat je als een ander land of partij wordt herkend, enkel omdat een kleur op je vlag er niet goed uitkomt. Hierom werd het geleidelijk aan veranderd naar het fellere vermiljoen. Natuurlijk is er ook een tijd geweest waarin onze vlag weliswaar rood, wit en blauw was, maar dan een kwartslag gedraaid (de Franse bezetting). Ook stond er een tijd, aan het begin van de negentiende eeuw welteverstaan, een vrouw met een leeuw aan haar voeten op de vlag—maar dit werd snel verboden door Napoleon. Deze vond het te nationalistisch; het inspireerde te veel patriotisme, die leeuw. Of die vrouw. 

Gevierd

Ook de Nederlandse vlag heeft dus een rijke geschiedenis, en dit is nog maar het puntje van de vlag. In Nederland is het overigens niet officieel geregeld hoe en wanneer je de vlag zou moeten uithangen; als je je ontzettend nationalistisch voelt, mag je hem elke dag uithangen. Vaak wordt hij halfstok gehangen tijdens periodes van rouw, en veel mensen hangen de vlag uit op nationale feestdagen, maar dus ook voor persoonlijke overwinningen, zoals het behalen van een prijs of het afmaken van school (vaak wordt dan de schooltas ook aan de vlaggenstok gehangen). Je mag tegenwoordig zelfs weer een vlag met een vrouw en een leeuw erop voeren; jammer voor je, Napoleon!

Een vlag is niet alleen een symbool van nationale trots, maar ook een rijke bron van geschiedenis. Zeker voor ons kleine landje.